ECYEK YÖNERGE

ECYEK YÖNERGE

El Cerrahisi Yeterlik ve EÄŸitim Komisyonu Yönergesi (ECYEK)

1- Genel Esaslar

 Tanım

  1. Bu Yönerge; TEÜECD TüzüÄŸü’nün 20. Maddesi uyarınca alt çalışma grubu olarak oluÅŸturulan “El Cerrahisi Yeterlik  ve EÄŸitim Komisyonu” (ECYEK)’in amaç, oluÅŸma ÅŸekli ve çalışma ilkelerini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.

 

2. “El Cerrahisi Yeterlik ve EÄŸitim  Komisyonu’nun görevi; Türkiye’de “El Cerrahisi Uzmanlık EÄŸitiminin” kalitesinin yükseltilmesi ve eÄŸitim birimlerinin verdikleri eÄŸitiminin standardizasyonunun saÄŸlanmasıdır. ECYEK’in amacı El Cerrahisi Uzmanlarının ve eÄŸitim kurumlarının aktivitelerini kısıtlamak deÄŸildir. ECYEK tarafından belirlenen standartlar, yapılacak sınavlar ve sertifikasyon süreçleri tamamen bir gönüllülük çabasıdır.  ECYEK sertifikası ve standardizasyonu herhangi bir ÅŸekilde, yasal bir yeterlik derecesine veya El Cerrahisi pratiÄŸi lisansına karşılık gelmediÄŸi gibi, yeterlilik sınavlarında baÅŸarılı olunamaması yasal olarak El Cerrahisi hekimlik sanatının icra edilemeyeceÄŸi anlamına da gelemez.

 

3.TEÜECD Tüzük ve Yönergeleri kapsamında, ECYEK kuruluÅŸ amaç ve konularında özerk bir biçimde çalışır. TEÜECD Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.

 

2- Komisyonun  OluÅŸumu ve Yapısı

ECYEK Konsey Meclisi ve Yönetim Kurulu 

  1. TEÜECD üyesi uzmanların oluÅŸturduÄŸu TEÜECD genel kurulu aynı zamanda ECYEK Konsey Meclisidir. 2 yılda bir Ulusal Kongre’nin yapıldığı yer ve zamanda toplanır.
  2. ECYEK Yönetim kurulu 7 üyeden oluÅŸur, üyelerin tamamı yeni seçilen TEÜECD Yönetim Kurulu tarafından TEÜECD üyeleri arasından belirlenerek yenilenir. ECYEK üyeliÄŸi için TEÜECD üyeliÄŸi zorunludur.
  3. ECYEK Yönetim Kurulu üyelerinin belirlenmesinde Ortopedi ve Travmatoloji ile Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanlarının ve ayrıca kurumların (Üniversite, SaÄŸlık bakanlığı, Özel) temsilcilerinin mümkün olduÄŸunca eÅŸit dağılımına özen gösterilir.
  4. ECYEK Yönetim Kurulu seçildikten sonraki ilk oturumunda baÅŸkan ve genel sekreteri seçer. Alt grup görevlendirmelerini ve görev dağılımını kurul üyeleri arasında yapar ve gerekirse eksik alanlarda TEÜECD üyeleri arasından da görevlendirme yapabilir.  TEÜECD Yönetim Kurulu baÅŸkanı ve üyeleri ECYEK baÅŸkanı veya üyesi olamaz.
  5. ECYEK Yönetim Kurulu toplantısının yapılabilmesi için en az baÅŸkan veya genel sekreterden biri olmak üzere yarı sayıdan 1 fazla yönetim kurulu üyesinin bulunması gereklidir. Mazeretini toplantıdan önce bildirmeksizin üç defa üst üste toplantıya gelmeyenler istifa etmiÅŸ sayılırlar. Yönetim kurulu üyeliÄŸinden istifa veya baÅŸka sebeplerden dolayı boÅŸalma olduÄŸu takdirde ilgili kontenjandan yedek üye asil üyeliÄŸe geçer.
  6. ECYEK, yılda en az biri TEÜECD YK ile  birlikte olmak üzere, 3 kez toplanır. Toplantı tutanağını 1 hafta içerisinde TEÜECD Yönetim Kuruluna gönderir.
  7. Bir önceki ECYEK baÅŸkanı bir sonraki yönetim kuruluna önceki baÅŸkan sıfatı ile oy hakkı olmaksızın doÄŸal üye olarak bir dönem daha katılır.
  8. ECYEK, toplantılarına gerekli gördüÄŸü durumlarda, çalıştığı birime ve öÄŸretim üyesine önceden bilgilendirme yapmak ÅŸartı ile bir el cerrahisi uzmanlık asistanını davet edebilir.
  9. ECYEK Yönetim Kurulunun ana görevi, ECYEK’in temel iÅŸlevlerinin icrasını saÄŸlamak, yaptıkları çalışmaların raporlarını ve istatistiklerini TEÜECD yönetim kuruluna sunmaktır.  Belirlenen sorunların çözümü konusunda önerilerde bulunur.
  10. ECYEK alt çalışma grupları ECYEK ve TEÜECD üyelerinden oluÅŸacak ÅŸekilde belirlenir. Alt gruplar ECYEK Yönetim Kuruluna karşı sorumludurlar ve çalışma raporlarını ECYEK Yönetim Kuruluna sunarlar.
  11. ECYEK yönetim kurulu kendisine sunulan raporları ve verileri birleÅŸtirerek TEÜECD Yönetim Kuruluna sunar. ECYEK çalışma raporlarının, ECYEK sertifikasyonu alan EÄŸitim Kurumlarının ve ECYEK sertifikasını alan kiÅŸilerin isimlerinin, sınav ve eÄŸitim standardizasyon raporları ve genel istatistik deÄŸerlendirmelerinin duyurulması, bunlar ile ilgili araÅŸtırmalar yapılması ve bunların duyurulması, düzenlenecek sınavların tarih ve ücretlerinin belirlenmesi, TEÜECD Yönetim Kurulunun takdirinde ve sorumluluÄŸundadır.
  12. ECYEK çalışmaları ile ilgili olarak ortaya çıkan herhangi bir sorun veya yorum ihtilafının ECYEK Yönetim Kurulu tarafından çözülememesi halinde, TEÜECD Yönetim Kurulu’na ileterek hakemliÄŸini talep eder.

 

  1. TEÜECD’nin sürekli yayını olan Hand and Microsurgery dergisinin editörlerini atar ve derginin çıkarılmasını saÄŸlar. TEÜECD bünyesinde basılacak eÄŸitim amaçlı tüm kitapları ve sürekli yayınları planlar ve denetleyerek her milli kongrede konusu ve editörü belirlenmiÅŸ konuda 1 kitap çıkarır.

 

  

ECYEK ALT ÇALIÅžMA GRUPLARI ve GRUPLARIN GÖREVLERİ

 

  1. EÄŸitim Programı GeliÅŸtirme planlama alt grubu: 
  2.  
    1. El Cerrahisinde Uzmanlık eÄŸitimi düzeyini mümkün olan en yüksek seviyeye çıkarmak, korumak ve güvence altına almak amacıyla; güncel El Cerrahisi uzmanlık eÄŸitimi için gerekli fiziki, teknik ve eÄŸitsel altyapı gereklerini ülke imkânlarını gözeterek belirler. Kurum Akreditasyon YönetmeliÄŸini hazırlar ve bu yönetmeliÄŸe uygun deÄŸerlendirme formlarını oluÅŸturur.
    2. El Cerrahisi Uzmanlık eÄŸitimi için kabul edilebilir, minimum eÄŸitim standartlarını belirleyerek, buna uygun örnek çekirdek müfredat programı oluÅŸturur.
    3. El cerrahisi eÄŸitimi sırasında standardizasyonun saÄŸlanması amacıyla Kurumlar arasında tercihen uzmanlık adayının eksik olduÄŸu alanlarda güçlenmesini saÄŸlayacak ÅŸekilde, 6 ayda 1 ay olmak üzere rotasyon programları yaparak uygulanması için TEÜECD’e ve ilgili EÄŸitim Kurumlarına bildirmek.
    4. EÄŸitim Kurumlarının Çekirdek eÄŸitim müfredatını saÄŸlamakta karşılaÅŸtıkları zorlukları yenmek amacıyla ülke çapında ve TEÜECD ÅŸemsiyesi altında, bilgi, beceri ve tutum geliÅŸimlerini yükseltmek amacıyla eÄŸitim etkinlikleri düzenler. Bu amaçla  “Klinik Bilgi Yenileme Kursları”, Temel ve Klinik bilimleri içeren kurslar düzenler.
    5. DüzenlediÄŸi ve desteklediÄŸi eÄŸitim toplantılarının içeriklerine toplantı sonrasında dernek üyelerinin eriÅŸimini kolaylaÅŸtırmak amacıyla elektronik ortamda kontrollü paylaşıma açılması için çalışmalar yapmak ve uygulanması için TEÜECD’ne rapor sunmak. Sürekli Tıp EÄŸitimi etkinliklerini teÅŸvik etmek. EÄŸitimin vazgeçilmez bileÅŸeni olan araÅŸtırma etkinliklerini özendirmek ve desteklenmesini sürdürmek üzere araÅŸtırmalara destek vermek.
    6. Ortopedi ve Travmatoloji ve Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif  Cerrahi ile Genel Cerrahi ana dallarda eÄŸitim alan araÅŸtırma görevlilerinin el cerrahisi ile ilgili temel bilgileri öÄŸrenmelerini saÄŸlayacak tavsiyelerde bulunmak, eÄŸitim sürecinde ortaya çıkan eksikliklerin giderilmesi amacıyla eÄŸitim rotasyonların planlanmasını teÅŸvik etmek, bu konuda gönüllü eÄŸitim kurumlarına öncülük etmek, TEÜECD ile iÅŸbirliÄŸi içinde çalışmalar yapmak.
    7. El Cerrahisi uzmanlık eÄŸitimi desteklemek, El cerrahlarının “Board sertifikasyon” sınavlarına hazırlanmasında yardımcı olmak ve yol göstermek amacıyla kurslar ve eÄŸitim toplantıları düzenlenmesi konusunda TEÜECD’e stratejik plan önerilerinde bulunur.

  

  1. Uzmanlık EÄŸitimi GeliÅŸimi Ölçme ve EÄŸitim Kurumları Akreditasyon / Resertifikasyon Alt grubu

 

  1. EÄŸitim kurumlarınca verilen El cerrahisi eÄŸitimi sırasında asistan geliÅŸimlerini ölçmek amacıyla geliÅŸim ara sınavlarını düzenler. EÄŸitim düzeyinin belirlenmesi amacıyla Uzmanlık GeliÅŸim Sınavları’nı (UGS) düzenler, sonuçlarını analiz ederek, istatiksel sonuçları raporlar.
  2. EÄŸitim takvimi uyarınca yılda iki kez Uzmanlık GeliÅŸim Sınavını (UGS) düzenleyerek El cerrahisi uzmanlık öÄŸrencilerinin geliÅŸimleri hakkında kendilerine ve klinik ÅŸefi/anabilim dalı baÅŸkanlarına bilgi verir. DeÄŸerlendirme için Tıp EÄŸitimi bilim dalından destek alınması gereklidir. Uzmanlık geliÅŸim sınavı yılda bir kez düzenlenir.

 

  1. GeliÅŸim sınavı yazılı bir sınavdır, sınav dili Türkçedir.
  2. Sınav sorularının hazırlanması ile ilgili kurallar ECYEK Yönetim Kurulu tarafından her sınavdan önce hazırlanacak Sınav YönetmeliÄŸi ile belirlenir ve TEÜECD Yönetim Kuruluna sunulur.

 

  1. EÄŸitim Programı GeliÅŸtirme planlama alt grubu tarafından belirlenen kriterleri ve Kurum Akreditasyon YönetmeliÄŸini esas alarak, gönüllülük esası ile akreditife edilmek üzere baÅŸvuran eÄŸitim kurumlarının standardizasyonu için gerekli çalışmaları yapar. Kurum ziyaretleri ve incelemelerden elde edilen bilgileri eÄŸitim kurumlarıyla paylaÅŸarak bu konudaki çalışmaları destekler. Kurum ziyaretleri yaparak akreditasyon raporunu TEÜECD Yönetim Kuruluna sunar.

.

  1. Akreditasyon için belirlenen koÅŸulları saÄŸladığı tespit edilen EÄŸitim kurumlarının akreditasyonu saÄŸlar.

 

  1. TTB, UDEK-UYEK, FESSH, IFSSH ve AB’nin (European Union, Strazburg) konuyla ilgili organlarından “Avrupa Tıp Uzmanları BirliÄŸi” (Union Europeen des Medecins Specialites, UEMS, Bruxelles) ile çalışma konu ve amaçlarına uygun bilgi alışveriÅŸi ve iÅŸbirliÄŸi içinde bulunur.

 

  1. El Cerrahisi dalında eÄŸitim kadrosundaki yükseltmeler için gerekli önkoÅŸulları tanımlamak amacıyla çalışmalar yapar. TEÜECD Yönetim Kuruluna bu konuda önerilerde bulunmak. Yardımcı doçent, Doçent ve Profesör adaylarında atama ve yükseltmede aranacak asgari ÅŸartları tanımlamak, eÄŸitim hastanelerinde ÅŸef yardımcısı ve ÅŸef yükseltme ve atamalarında gözetilecek asgari koÅŸulları belirler.

 

 

  1. Yeterlik Sınavı Alt Grubu:
    1. El Cerrahisi alanında çalışan ve eÄŸitimleri süren herkesin ECYEK’nin toplantılarından, sınavlardan ve yapılan son deÄŸiÅŸikliklerden haberdar olması kendi sorumluluÄŸundadır.
    2. Uzmanlık sonrası dönemde sürekli tıp eÄŸitimini teÅŸvik etmek ve bilimsel seviyeyi yükselterek bunun ölçülmesini saÄŸlamak amacıyla, mevcut uzmanların katılabileceÄŸi yeterlik sınavları düzenler, bu sınavlarda yeterli görülenleri belgelendirerek sertifikasyon saÄŸlar.
    3. ECYEK Sertifikası için yapılan sınavlar yazılı ve sözlü olmak üzere iki aÅŸamalıdır.
    4. Sınav dili Türkçedir.
    5. 2 yılda 1 olmak üzere milli kongre sırasında yapılır. 2 aÅŸamalı sınavdır. 1. AÅŸama yazılı ikinci aÅŸama ise sözlü ve beceriye dayalı sınavdır.
    6. BaÅŸvuru belgelerinde yetersiz veya tutarsız bilgi içerdiÄŸi saptanan adaylar sınava alınmazlar.
    7. Yazılı ve sözlü sınavlarla ilgili kurallar ECYEK Yönetim Kurulu tarafından hazırlanacak Sınav YönetmeliÄŸi ile her sınavdan önce belirlenir.
    8. El Cerrahisi uzmanlık eÄŸitimi devam eden uzman adayları Yeterlik Sınavı’nın ilk aÅŸamasına girebilir.
    9. Sınavda (Her iki aşamada ) başarılı olan kişiler ECYEK sertifikasını almaya hak kazanırlar.
    10. Sertifika süresi (10 yıl) dolacak üyelerin yeniden belgelendirilmesi amacıyla çalışma yürütür. ECYEK sertifikasına sahip olanlar 10 yıl sonra yeniden belgelendirmek için deÄŸerlendirilirler. DeÄŸerlendirmede TTB-STE Kredilendirme esas olarak alınır, ayrıca ECYEK sınav ve eÄŸitim komisyonunca belirlenen ve ECYEK yönetim kurulunca onaylanan deÄŸerlendirme kriterleri dikkate alınarak uygulanır.
    11. ECYEK sertifikasyonunun öncelikle, Avrupa ve Dünya El Cerrahisi Dernekleri BirliÄŸinin” kendi bünyelerinde oluÅŸturdukları sertifikasyon süreçlerine paralellik göstermesini saÄŸlamak ve nihai olarak ECYEK Sertifikasının Avrupa ve Dünya Board Sertifikaları ile eÅŸdeÄŸer kabul edilmesi için faaliyet göstermektir.  Türkiye’de El Cerrahisi eÄŸitimi veren kuruluÅŸlarla ortak çalışarak uluslararası ölçülerde yüksek standartların oluÅŸmasına yönelik planlama ve istatistik çalışmaları yapar.

 

  1. Kurul tarafından yapılacak yeterlilik sınavlarında başarılı sayılan El Cerrahisi Uzmanlarının Kurul adına sertifikasyonunu sağlar.

 

  1. BÜTÇE ve FİNANSMAN

       

 ECYEK’in çalışmalarının finansmanı TEÜECD tarafından yapılır.

 

 

  1. ECYEK SERTİFİKASININ İPTALİ

 

Tüm adayların ve ECYEK sertifikalı kiÅŸilerin dosyaları gizli tutulur ve ECYEK BaÅŸkanı, Yönetim Kurul Üyeleri ve ECYEK Yönetim Kurulunda o sırada görevli olanlar dışındaki kiÅŸiler tarafından yasal bir zorunluluk ortaya çıkmadıkça açılamaz. Bu dosyaların uygun ÅŸekilde korunmasından TEÜECD sorumludur, ve TEÜECD’in belirlediÄŸi yerde korunur.  ECYEK Yönetim Kurulu aÅŸağıda tanımlanan durumlarda, sertifikayı iptal etme yetkisine sahiptir. AÅŸağıda tanımlanan durumlarda ECYEK Yönetim Kurulu gerekli kanıtları elde ettikten sonra ECYEK sertifikalı hekimi savunmada bulunmak üzere davet eder. Sertifikanın iptali ya da iptal edilmemesi yönündeki gerekçeli kararında ECYEK Yönetim Kurulu TEÜECD Etik Kurulu ile beraber çalışır.

 

  1. Sertifika ve sınavlar öncesinde adayın yanlış beyanda bulunduÄŸu, sahte ve uygunsuz belge düzenlediÄŸinin ortaya çıkması.
  2. Adayın girdiÄŸi sınav sırasında kopya çektiÄŸi veya kasıtlı olarak usulsüzlük yaptığının belgelenmesi durumunda.
  3. Türk Tabipler BirliÄŸi, SaÄŸlık Bakanlığı veya bu kuruluÅŸlara denk kurumlar tarafından, herhangi bir sebepten dolayı hekimlik veya El Cerrahisi uygulama yetkilerinin kiÅŸinin elinden alınması
  4. Tıbbi veya sosyal acıdan, ciddi ölçüde olumsuz etkilerin ortaya çıkmasına yol açan çalışma bozukluÄŸunun saptanması,
  5. Yukarıda sayılan nedenlerden ötürü ECYEK sertifikası iptal edilenler tekrar sertifika alamazlar.  

 

ÜYE GİRİŞİ



Google Analytics Kodunu buraya koyun