Tarihçe

Bugünkü adı Türk El ve Üst Ekstremite Cerrahisi Derneği olan derneğimiz El Cerrahi ve Rekonstrüksiyonu Derneği adı altında 1977 de kurulmuştur. Dernek resmen kurulduktan sonra göreve başlayan geçici yönetim kurulu şu isimlerden oluşmuştur; Başkan Prof. Dr. Rıdvan Ege, II. Başkan Prof. Dr. Merih Eroğlu, Genel Sekreter Dr. E.Kaya Alpar, Muhasip Üye Prof. Dr. Ayan Gülgönen ve Sayman Üye Prof. Dr. Orhan Arslanoğlu. Derneğimizin Kurucu Başkanı Sayın Prof. Dr. Rıdvan Ege, TEÜECD Genel Başkanlığını 1977 yılından 2004 yılına kadar aktif olarak sürdürmüştür.

Bu süreç içerisinde hem derneğimizin kurumsallaşması hem de meslektaşlarımızın eğitimine yönelik büyük adımlar atılmıştır. Kendi isteği ile dernek başkanlığını bırakan Prof.Dr. Rıdvan Ege’ye 2004 yılında Onursal Başkan Unvanı verilmiştir.

Derneğimizde 2004-2006 döneminde Prof.Dr. Ayan Gülgönen, 2006-2008 döneminde Prof. Dr. Oğuz Polatkan, 2006-2008 döneminde Prof.Dr. Hüseyin Bayram,2008-2010 döneminde Prof. Dr. Sait Ada, 2010-2012 döneminde Prof. Dr. Aydın Yücetürk, 2012-2014 dneminde Prof. Dr. Ahmet Ekin,2016-2018 döneminde Prof. Dr. Tufan Kaleli, 2018-2021 döneminde Prof. Dr. Levent Yalçın başkanlığındaki yönetim kurulları görev yapmıştır. 2021 yılından beri Prof. Dr. Mehmet Demirtaş  başkanlık görevini yürütmektedir

Ülkemizde El Cerrahisinin gelişmesine göz atacak olursak, modern anlamda klasik el cerrahisi uygulamalarının Prof.Dr. Rıdvan Ege, Üniversitelerde ayrı bir birim şeklinde eğitim ve uygulama yapılmasının Prof.Dr.Merih Eroğlu, El ve mikrocerrahinin birlikte uygulamasının ise Prof.Dr. Ayan Gülgönen ile başladığını görürüz.

Prof.Dr. Ege, 1966 yılında Amerika’da New York Columbia Üniversitesinde Dr. Carroll’un, Los Angeles Southern California Üniversitesinde Dr. Boyes’un, Iowa üniversitesinde Dr. Flatt’ın yanında çalışarak El Cerrahisi eğitimini geliştirmiştir. Ülkemize döndükten sonra çalıştığı Üniversitelerde El Cerrahisi uygulamalarına ağırlık vermiş, El Cerrahisinin ayrı bir uygulama alanı olduğu anlayışını yerleştirmiştir. 1977 yılında El Cerrahi ve Rekonstrüksiyonu Derneği’ni kurarak 27 yıl süreyle başkanlığını yapmıştır.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde Ortopedi ve Travmatoloji öğretim üyesi olarak çalışmakta iken 1970 yılında New York Colombia Üniversitesinde Prof. Dr. Carrol’un yanına giderek El Cerrahisi eğitimi alan Prof.Dr. Merih Eroğlu, yurda döndükten sonra Ortopedi ve Travmatolojiye bağlı bir alt birim olarak El Cerrahisi birimini oluşturmuş ve El Cerrahisi eğitimi ve uygulamaları yapılmasını başlatmıştır. Bu kurumdan el cerrahisi yapan çok sayıda cerrah yetişmiştir.

Plastik cerrahi kökenli hocamız Prof. Dr. Ayan Gülgönen ise 1970 yılında New York Colombia Üniversitesinde Prof.Dr. Carrol’un yanında, 1977 yılında Fransa Nancy Hospital Jeanne D’Arc’da Dr. Michon’un yanında çalışarak ülkemize mikrocerrahi getirmiştir. İlk replantasyonu 1978 yılında yapan Prof.Dr. Gülgönen, yurt dışındaki uygulamaları göz önüne alarak, bu işin bir ekip işi olması nedeniyle 1980 yılında İstanbul Özel Fransız Pastör hastanesinde el rehabilitasyonunu da içeren geniş bir El Cerrahisi ekibi oluşturmuştur. Üniversiteler ve eğitim hastanelerinden gelen çok sayıda hekim, bu özel kurumda El ve Mikrocerahi eğitimi almış ve daha sonra El cerrahisini kendi kliniklerinde uygulamaya başlamışlardır. Yurt içi veya yurt dışı El cerrahisi eğitimi alanların sayısı artması sonrası El Cerrahisi ülkemizde gelişmeye devam etmiş,

Bugün Ülkemizin değişik illerindeki Üniversitelerde hizmet veren 18 kadar El Cerrahisi Bilim Dalı veya Birimi ile özel el cerrahisi ekipleri ve hastaneleri bulunmaktadır.  2009 da yürürlüğe giren Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği ile El Cerrahisi bir yan dal uzmanlığı olarak kabul edilmiş, böylece bu bilim dalları El Cerrahisi Uzmanı yetiştirecek hale gelmişlerdir. Bu yönetmeliğe göre El Cerrahisi uzmanlığı için Ortopedi ve Travmatoloji ile Plastik ve  Rekonstruktif Cerrahi uzmanlığı üzerine 2 yıllık süreyle eğitim gerekmektedir .

Derneğimiz çift yıllarda olmak üzere iki yılda bir Ulusal El ve Üst Ekstremite Cerrahisi Kongresi yapmaktadır. 2006 yılından beri her yıl Prof.Dr. Rıdvan Ege Temel El Cerrahisi Kursu yapılmaktadır.  Derneğimiz FESSH ve IFSSH üyesidir .

• 1977 -2004

Prof. Dr. Mehmet Demirtaş

Prof. Dr. Oğuz Polatkan

Üyeler